هدفون
اگر حتی یک بار تا به حال تجربه خرید هدفون را داشته باشید، میدانید که حین خرید این دستگاه علاوه بر ظاهر آن باید به مسائل بسیار مهمتری فراتر از ظاهر توجه کرد. همانطور که موقع خرید یک گوشی موبایل به اطلاعات مربوط به رم، کیفیت دوربین، فضای ذخیرهسازی، رزولوشن و موارد این چنینی توجه میکنید، برای تشخیص خوب یا بد بودن این دستگاه هم پارامترهای خاصی تعریف شده که بررسی آنها شما را به انتخاب بهتری میرساند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع هدستهای موجود در بازار و ویژگیهای آنها بپردازیم. با ما همراه باشید.
انواع هدفونهای موجود در بازار
به طور کلی سه نوع هدست وجود دارد که حین خرید میتوان با توجه به کاربرد و راحتی یک مورد را به دلخواه انتخاب کرد. تو گوشی (In-Ears)، رو گوشی (On-Ears) و دور گوشی (Over-Ears)
هدفون تو گوشی (In-Ears)
In-Ears یا توگوشی این یکی از پراستفادهترین مدلهای این دستگاه شناخته میشود؛ زیرا در هر رنج قیمتی که مدنظر داشته باشید یافت میشوند و حمل آنها راحتتر است. معمولاً حین پیادهروی، قدم زدن در خیابان و کلاً حین حرکت از این مدل هدستها استفاده چون علیرغم سبکی و جمع و جور بودن، برخی از آنها به لحاظ کیفیت صدا حتی میتوانند با هدستهای حرفهای رقابت کنند. این هندزفریها برای رفت و آمد روزانه ایدهآل هستند؛ اما استفاده از آنها برای مدت طولانی ایده خوبی نیست و ممکن است احساس کنید در صورت استفاده مداوم گوشتان درد میگیرد.
دور گوشی (Over-Ears)
این مدل دقیقاً همانهایی هستند که با شنیدن اسم هدفون در ذهن خود مجسم میکنیم. از نظر ظاهری بزرگترین هدستهای موجود در بازار به شمار میروند و پدهای آنها طوری طراحی شده تا کاملاً روی گوش را بپوشاند. اگر از آن دسته افرادی هستید که حتی یک دقیقه هم هدست را از گوش خود جدا نمیکنید، حتما به سراغ مدلهای دور گوشی بروید تا ضمن بهرهمندی از کیفیت بالای صدا، بتوانید در نهایت راحتی برای ساعتهای طولانی از آن استفاده کنید. شاید تنها اشکال این مدل این باشد که خیلی قابلیت حمل خوبی ندارد و نسبتاً سنگینتر است.
رو گوشی (On-Ears)
مدلهای روگوشی یا اصطلاحاً فوق شنوایی به جای دور گوش، دقیقاً روی گوش قرارمیگیرد و به درد آن دسته از افرادی میخورد که ظاهر هدستهای روی گوشی را دوست دارند، اما به دنبال چیز جمع و جورتری هستند. اما به هر حال سایز آنها نسبتاً بزرگ است و برای استفاده طولانی مدت چندان راحت نیستند. همچنین بیشتر مدلهای روی گوشی از عایق صوتی مناسبی برخوردار نیستند، به این معنی که اطرافیان به راحتی میتوانند صدای پخش شده را بشنوند.
ویژگیهای مهم یک هدفون خوب چیست؟
پس از انتخاب نوع هدست به لحاظ مدل قرارگیری روی گوش، باید مشخصههای دیگر آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید گزینه انتخاب شده ارزش هزینهای که برای آن میکنید را دارد. مواردی از قبیل:
درایور هدفون
درایور قطعهای است که صدا را در این دستگاه تولید میکند. این بخش به طور کلی از آهنربا، سیم پیچ صوتی و دیافراگم ساخته شده و معمولا (نه همیشه!) هرچه درایور بزرگتر باشد، کیفیت صدای هدست بهتر است.
حساسیت هدفون (دسیبل)
اگر دوست دارید با صدای بلند به موسیقی گوش بدهید، زمان انتخاب هدفون به این ویژگی خوب دقت کنید. فاکتور حساسیت میزان بلندی صدا را تعیین میکند و برای بیشتر هدستها حدود 110 دسیبل بر میلی وات است. ترجیحاً بهتر است از دستگاههایی با حساسیت کمتر از 85 دسیبل بر میلی وات اجتناب کنید.
امپدانس هدفون
امپدانس به زبان ساده معادل توان مورد نیاز برای کارکرد هدست است. اکثر تلفنهای همراه ظرفیت کافی برای رساندن توان مورد نیاز به دستگاه را دارند. آنهایی که به امپدانس کمتری نیاز دارند، احتمالاً از قدرت چندان زیادی برای انتقال صدا با کیفیت قابل قبول برخوردار نباشند. از سوی دیگر آنهایی که به توان بالاتر نیاز دارند هم ممکن است نتوانند 100% خود را ارائه دهند. به طور کلی عدد 16 اهم یک عدد مقبول برای امپدانس هدستها است.
پاسخ فرکانس هدفون
اگر دوست دارید صدایی که از هدست پخش میشود بیس خوبی داشته باشد باید به این فاکتور دقت کنید. پاسخ فرکانس در واقع محدوده فرکانسی است که دستگاه میتواند تولید کند که در آن حد پایین صدا بیس و حد بالا تریبل صدا نام دارد.
پاسخ فرکانسی اکثر هدستها چیزی بین 20 هرتز تا 20.000 هرتز است. اگر صدای بیس بیشتری دوست دارید، چیزی انتخاب کنید که بتواند گستره وسیعتری از محدوده پاسخ فرکانس معمولی را پشتیبانی کند.
نوع اتصال هدفون
حتی اگر چشمتان به دنبال هدفون بیسیم است، از کنار این مورد به سادگی عبور نکنید. موقع انتخاب گزینههای بیسیم باید به اساس فناوری بیسیم مورد استفاده در طراحی هدست توجه کنید؛ این فناوری میتواند فرکانس رادیویی یا بلوتوث باشد.
بلوتوث معمولاً برد 30 متری دارد و ممکن است به سبب مشکلات ناشی از باتری یا برد کیفیت صدای آن به اندازه گزینههای سیمی نباشد. همچنین اگر به دنبال یک هدست سیمی هستید، ابداً به سراغ گزینههایی با سیم روکش لاستیکی نروید؛ چرا که با توجه به جنس سیم به راحتی گره میخورند و به سرعت آسیب میبیند.
قابلیت حذف نویز
هدستهای حذف نویز با استفاده از میکروفونهای کوچک صدای محیط را دریافت میکنند و نویزی در فرکانس مخالف تولید میکنند تا صدای بیرون کاملاً خنثی شود. البته توجه کنید که این تکنولوژی برای صداهایی که فرکانس آنها مدام در حال تغییر است کارایی چندان خوبی ندارد؛ زیرا میکروفونها نمیتوانند به سرعت فرکانسهای مختلف را بگیرند و تنظیم کنند. اما برای حذف صداهای معمولی مثل موتور هواپیما، ماشینآلات کارخانه، صدای کولر و سایر صداهایی که فرکانس یکنواخت دارند میتواند مفید باشد.
طراحی و راحتی هدفون
اگر حضوری خرید میکنید هدست را روی گوش خود بگذارید و راحتی آن را تست کنید. مدل گوش افراد متفاوت است و هرکسی با یک نوع هدست راحتتر است. چنانچه به دنبال هندزفری تو گوشی هستید سعی کنید سایزهای کوچکتر را انتخاب کنید تا به راحتی در گوش جا شوند و نیازی به فشار دادن نباشد.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی انواع رایج هدفونهای بازار پرداختیم و ویژگیهای مهمی که حین خرید یک دستگاه هدست باید به آنها توجه شود را مرور کردیم. این موارد در حقیقت مشخصههای اصلی هدستها هستند که سازندگان اعلام میکنند و همه به نوعی بر صدایی که از دستگاه شنیده میشود تاثیر میگذارند. هنگام خرید هدست، جدا از نوع طراحی و زیبایی ظاهری حتماً این موارد را هم در نظر بگیرید تا بهترین گزینه ممکن را با توجه به اولویتهای خود انتخاب کنید.